| Autor |
|
eda
Dupli-As
Opomene: 1 
Clan od: 02 2008
Prebivaliste:
Nivo: 26 [?]
Poeni iskustva: 107690
Sledeci nivo: 125609
Prilozi: 116
|
|
|
24.09.2009, 15:19 |
|
Mandelbrot
Trostruki-As

Clan od: 05 2009
Prebivaliste: Novi Pazar
Nivo: 24 [?]
Poeni iskustva: 76583
Sledeci nivo: 79247
Prilozi: 156
|
|
|
Eda, tebe kad neko pita kako se zivi u arapskim zemljama ti ga povedes u Dubai.
Ali dobro, samo ti uzivaj.
__________________ A ovaj jabandzija, ocigledno, ne boji se ni dana, ni noci, ni sela, ni muhtara, ni vlasti, ni zvijeri. Mora da je ili krupan junak ili sitna pamet.
|
|
26.09.2009, 01:46 |
|
eda
Dupli-As
Prebivaliste:
|
|
|
| Citat: | Orginalno od Mandelbrot
Eda, tebe kad neko pita kako se zivi u arapskim zemljama ti ga povedes u Dubai.
|
Ovo vise put cujem od razlicitih ljudi. Ali veruj mi ovo je samo vase ne znanje nema veze sa zivotom u arapskim zemljama. Evo recimo mnogima nije znano da je Abu Dhabi veci grad od Beca, Budimpeste ili ti Beograda a Ryiad isto toliko velik koliko i Berlin, Madrid ili ti Paris . A ne verujem da se u te evropske gradove bolje zivi- cak na protiv Pogledaj bruto sozial produkt pa ces se uveriti i sam,lahko.
A da ne pricam da ljudi uposte ne znaju za Dohu, milionski saudiski grad Damma ( dobro si procitao nisam mislio na Amman glavni gradu Sirije jer eto to se nadam da mogu da prepostavim da znas ), Jida,Abu Hamour, Manama,Muscat .... a sve su ovo milionski gradovi. A ti kao i mnogi znas samo za Dubai.
Hvala tebi u svakom slucaju za komentar, sad znamo gde su nedostaci u znaju ili ti informacijama pa ako budem insAllah posetio druge gradove bice i slika.
Za pocetak evo slike iz neverovatno bogatog Abu Dhabia grad samo 100 km udaljen od Dubai.
Datoteka:
 Prikazi sliku u originalnoj velicini: (802x299) AbuDhabi.JPG (38 KB, 279 puta prikazano)
Ovaj prilog je obradio/la eda u 26.09.2009, 09:26
|
|
26.09.2009, 09:12 |
|
silver04
Osvajac
Opomene: 2    
Clan od: 02 2009
Prebivaliste: Bijelo Polje
Nivo: 22 [?]
Poeni iskustva: 39272
Sledeci nivo: 49025
Prilozi: 70
|
|
|
Evo da vidimo malo i kako zivi obican narod i kakva mu je perspektiva u zemljama kojima Eda toliko tezi.
|
|
26.09.2009, 11:09 |
|
Mandelbrot
Trostruki-As

Clan od: 05 2009
Prebivaliste: Novi Pazar
Nivo: 24 [?]
Poeni iskustva: 76583
Sledeci nivo: 79247
Prilozi: 156
|
|
|
| Citat: | Orginalno od silver04
Evo da vidimo malo i kako zivi obican narod i kakva mu je perspektiva u zemljama kojima Eda toliko tezi.
|
Juris na prvu Silver... polako U Afganistanu ne zive Arapi. To je zemlja koja je razarana ratovima u zadnjih nekoliko decenija, i zato ti nije neki primer.
Ja govorim pre svega o Arapskim zemljama. Arapskim zemljama u kojima se i dalje na dosta neefikasan nacin investiraju prihodi od prodaje resursa (pre svega nafte), u kojima su stope pismenosti i dalje na niskom nivou, u kojima se krse ljudska prava, u kojima clanovi elitnih porodica spavaju na milijardama dolara dok se vecina stanovnistva bavi poljoprivredom, stocarstvom i predstavlja prosto jeftinu radnu snagu. U kojima su vlade, ili bolje reci vladari pohlepni, korumpirani i predstavljaju produzenu ruku Pentagona.
__________________ A ovaj jabandzija, ocigledno, ne boji se ni dana, ni noci, ni sela, ni muhtara, ni vlasti, ni zvijeri. Mora da je ili krupan junak ili sitna pamet.
|
|
26.09.2009, 12:05 |
|
eda
Dupli-As
Prebivaliste:
|
|
|
| Citat: | Orginalno od Mandelbrot
Ja govorim pre svega o Arapskim zemljama. Arapskim zemljama u kojima se i dalje na dosta neefikasan nacin investiraju prihodi od prodaje resursa (pre svega nafte)...
|
Ne znam nasta mislis ali jednostavno ako poznajes ekonomske prihode Dubai videces da nije ispravna ova tvoja izjava. Od ukupnog prihoda samo 4% u Dubai je od prodaje nafte. Mudrim investiranjem resursa Dubai je iskoristio maksimalno svoj potencijal i sad zasniva svoju ekonomiju zahvaljujuci svom geo-polozaju. Dubai-u je vec uspelo da se nametne kao vazdusni centar za ceo svet a u tome mu je u mnogome pomogao polozaj a da su na dobrom putu vec sad je Internacionalni Aerodrum u Dubai u prometu robe daleko ispred svih u svetu. Nigde u svetu se vise ne prodaje robe nego na Internacionalnom Aerodrumu u Dubai, mozes citati u nemackim novinama, koje su jako objektivne.
Dakle trgovina je sada trenutno najveci deo Dubai-ske ekonomije.
Kao dugu ekonomsku granu Dubai namerava da razvije turizam. Ali onaj odabrani, za elitu sveta a ne masovni tako zvani "paradajz" turizam tipa "Ulcin". A samo da ti dam primer da je za etablirane "zvezde" sveta stvar prestiza imati kuci na "Palma ostvru". Tamo su vec smestaj nasli Mihael Sumaher, Boris Beker... a to samo da pomenem samo neke.
Jes da je totalno bez veze ali svojevremeno se i Jelena Karleusa hvalila na sva usta da je bila sa Karicem na medeni mesec u Dubai. Po svemu sludeci Dubai je na dobrom putu i da ostvari i taj svoj cilj- da bude prestizni statusa za one koji imaju novac.
Ja ja Dubai-u zelim i drzim palceve da im i to uspe. A insAllah hoce!
To je sto se tice Dubai, sve ovo mozes procitati u novinama ili cuti na medijama. Dakle sve se lako da proveriti. Ako trebas isecke ili ako pak nesto ne razumes a ti slobodno pitaj. Imam vise clanaka...
Najnovija vest je da Dubai planira novi Internacionalni Aerodrum, a sad verovao ili ne on ce biti veci od "Rhein-Main" u Frankfurtu i onom u Londonu zajedno. Da bi mogao da sebi prestavis koliko je to, ta dva aerodruma su trenutno prvi i drugi u evropi. Ako zelis vise znati o ovome a razumes nemacki mozes na internet stranici 3Sat nemackog programa pratiti na internetu emisiju "Boerse" i uveriti se sam.
Sto je intersantno taj projekat je vec poceo. Prvi terminal treba biti zavrsen sledece godine a poslednji 2050. Dakle to je strateska investicija i vidi se da se razmislja na dugovremeski period.
Ovaj prilog je obradio/la eda u 26.09.2009, 13:53
|
|
26.09.2009, 13:26 |
|
Dragulj
As

Clan od: 09 2004
Prebivaliste: Dunjaluk :)
Nivo: 29 [?]
Poeni iskustva: 214682
Sledeci nivo: 242754
Prilozi: 99
|
|
|
anonimuse nemoj bit tako strog ..nek ljudi uzivaju u ono sto ih cini sretnim 
p.s. eda fina ti arapka 
__________________ Vjecna i vrijedna ljubav se moze zadobiti samo ako se probudi spram necim sto je vjecno i trajno,a to su dusa i intelektualno moralni kvaliteti!
Ovaj prilog je obradio/la Dragulj u 27.09.2009, 01:40
|
|
27.09.2009, 01:39 |
|
@ef
Forum Legenda

Clan od: 02 2004
Prebivaliste: Sandzak, Novi Pazar
Nivo: 45 [?]
Poeni iskustva: 4373350
Sledeci nivo: 5107448
Prilozi: 1823
|
|
|
Nisam vise objavljivao putopise o Jugoistocnoj Aziji, ali to ne znaci da sam bio lenj Naprotiv, ispisao sam ceo putopis jos odavno, ali je cekao odgovarajuci deo godine na objavljivanje. Tacnije, sklopio sam dogovor sa Travel magazinom o objavljivanju mog putopisa iz JI Azije i prvi deo se nalazi u poslednjem broju koji se od juce prodaje. Ceo putopis je, zbog svoje obimnosti, podeljen u 8 delova i bice objavljivan u 8 mesecnih brojeva sto znaci da ce izlaziti sve do februara 2011. ako Bog da inshallah.
Evo je najava za poslednji broj casopisa (http://www.travelmagazine.rs/srp/novi_broj.php), a na naslovnoj strani se nalazi i naslov mog teksta (Bangkok) Tako da koga interesuje moze da nabavi novi broj Travel magazina i da (izmedju ostalog) procita i moj tekst. Moje subjektivno misljenje je da ga vredi procitati 
Inace, selamim vas sve iz Sirije, tacnije iz Hame. Do sada sam posetio Damask (od koga sam iskren da budem ocekivao vise) i drevni rimski grad Palmyru koja je sa druge strane ispunila moja ocekivanja. Hama je prevazisla moja nadanja i ovaj grad me osvojio jos od kako sam stigao na autobusku stanicu.
__________________ Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.
|
|
28.07.2010, 21:03 |
|
@ef
Forum Legenda

Clan od: 02 2004
Prebivaliste: Sandzak, Novi Pazar
Nivo: 45 [?]
Poeni iskustva: 4373350
Sledeci nivo: 5107448
Prilozi: 1823
|
|
|
U novom broju Travel magazina (http://www.travelmagazine.rs/srp/novi_broj.php) nalazi se nastavak mog putopisa, tačnije opis severa Tajlanda i Erawana.
Evo ga uvod teksta:
"Sever Tajlanda nezaobilazan je za sve koji žele da upoznaju izvorni Tajland, jer je tajlandska civilizacija nastala upravo ovde. Pored bogate istorije i tradicije, severni deo zemlje nudi i druge atrakcije, poput neverovatne kulinarske šarolikosti, trekinga i Zlatnog trougla. Kančanaburi je gradić blizu Bangkoka, poznat po prelepom nacionalnom parku Eravan, hramu sa tigrovima i čuvenom mostu na reci Kvaj"
__________________ Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.
|
|
27.08.2010, 12:12 |
|
|